Sunday, January 3, 2010

UDANG MASAM MANIS

RESEPI KEGEMARAN ANAK ANAK

Bahan-Bahan:
1/2 kilo udang besar
Serbuk kunyit
Garam

Bahan untuk sos:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 botol tomato puree
3 sudu besar sos cili
2 biji cili merah
1/2 cawan air.
1 biji tomato
1 pokok daun bawang & daun sup
Sedikit tepung jagung
Garam dan gula secukup rasa
Minyak

Cara caranya:
1. Gaul udang dengan kunyit dan garam. Gorengkan sehingga masak. Tos dan ketepikan.
2. Tumis bawang merah dan bawang putih yang dimayang halus.
3. Bila naik minyak dan wangi bawang merah/puteh masukkan tomato puree dan cili sos
4. Masukkan juga cili potong, garam dan gula.
5. Untuk pekatkan kuah larutkan tepung jagung dalam air, bila mendidih masukkan udang dan gaulkan rata.
6. Hiaskan dengan daun sup/bawang dan hidangkan.

Violaa…
Bon apetit!!!

No comments:

Post a Comment