Sunday, January 3, 2010

LAKSA MAK ESAH

Asam Laksa (hidangan untuk 4 – 5 orang)

Bahan-bahan (A)
1 bungkus laksa -direndam dalam air panas sebentar kemudian tos kan
1 biji timun dihiris
3 biji telur rebus
4 – 6 biji limau nipis
1 biji bawang besar dimayang

Bahan-bahan untuk kuah:-
4 – 6 ekor ikan kembung (dibersihkan dan direbus)
8 – 10 keping asam keping
Beberapa tangkai daun kesum
2 – 3 batang bunga kantan

Bahan kisar :-
Beberapa tangkai 8-10 cili kering (ikut pedas masing2)
1 biji bawang besar
garam secukup rasa

Cara-cara
1.Ikan yg direbus, di tos airnya, dibuang tulangnya. Airnya disimpan untuk kuah nanti.
2.Isi ikan dikisar.
3.Masukkan isi ikan, air rebusan, bahan2 kisar yg lain, asam keping, daun kesum, dan bunga kantan. Biarkan mendidih.
4.Masukkan garam secukup rasa. Dan boleh lah dihidangkan.

5.Bahan A & tambahan untuk hiasan, daun salad dan cili merah atau cili padi.
(N/B – Cili selalunya saya tak hiris tapi saya tumbuk)

No comments:

Post a Comment